Clubul “6 Martie” ajuns in paragina !

Articol publicat de Sabin G. Munca - 20/07/11 at 01:07 pm

http://farm7.static.flickr.com/6017/5957600778_b6aeeb8f42.jpgClubul “6 Martie” situat pe Aleea Uzinei din orasul Zarnesti este in paragina. Cladirea a fost construita cu ajutorul fabricii ‘6 Martie’ in prezent SC TOHAN SA, in anul 1952 cu scopuri cultural-artistice. Clubul este de dimensiuni mari si foarte frumos construit din punct de vedere arhitectural. Chiar la intrarea in institutie se afla un candelabru gigantic cu foarte multe brate, podeaua coridoarelor era alcatuita din placi cu mozaic si marmura frumos ornamentate, scaunele din sala erau foarte comode fiind tapitate cu plus de culoare portocalie, iar coloanele de langa scena erau suflate cu aur.

Inainte erau organizate balurile si serbarile scoalare ale copiilor, precum si gale de box, concursuri de miss, clubul fiind folosit chiar ca cinematograf si teatru. Era a doua sala dupa Ateneu cu acustica perfecta din Romaia. Un alt lucru interesant este faptul ca tinuta eleganta era obligatorie ca sa poti intra in incinta. Chiar aici ‘Cenaclul Flacara’ l-a descoperit pe celebrul solist roman Gheorghe Gheoghiu.

In prezent cladirea a ajuns o adevarata epava culturala. Apa si vantul erodeaza incetul cu incetul fiecare caramida a constructiei.

In anul 1990 celebrul fotbalist Gica Popescu a incercat sa achizitioneze clublul ‘6 Martie’ pentru a reusi sa il reconditioneze, dar nu a reusit, aceasta aflandu-se inca sub patronajul uzinei SC TOHAN SA.

Acolo se afla si biblioteca oraseneasca Zarnesti care astazi nu mai exista din cauza ca toate cartile ramase acolo sunt pline de apa, praf, mucegai si nu mai pot fi folosite.
Pe scena clublui ‘6 Martie’ au urcat de-a lungul anilor personalitati importante din cultura romaneasca, precum Stela Popeascu, Alexandru Arsinel, Gabriel Cotabita, Loredana Groza, Mirabela Dauer, Amza Pelea, Irina Loghin, Tavi Balascau si multi altii.

Autor: ANONIM

Știri Brașov – Noi vedem Brașovul altfel!

6 Responses to “Clubul “6 Martie” ajuns in paragina !”

 1. Andutzu isi spune parerea:
  august 12th, 2011 at 17:28

  Imi pare rau ca nici un mijloc mass-media din Romania nu a incercat pana acum sa faca ceva , un reportaj , o stire , o dezvaluire a acestei EPAVE CULTURALE ! Imi pare rau ca un asemenea obiectiv a ajuns in starea in care este acum.

 2. Dragos isi spune parerea:
  septembrie 2nd, 2011 at 23:14

  Imi pare rau sa vad ca aceasta cladire se va darama in curand. Este o mare pierdere, PACAT !

  RUSINE CELOR CARE AU LASAT-O SA AJUNGA IN ACEST HAL!!!!

 3. Mara isi spune parerea:
  septembrie 3rd, 2011 at 9:04

  Cei care au in grija aceasta comoara sunt niste INCAPABILI ! or sa se prapadeasca si ei la fel ca aceasta cladire.

 4. Ramona isi spune parerea:
  septembrie 8th, 2011 at 15:51

  O asemenea cladire , a ajuns in starea in care a ajuns …. sa le fie rusine ca lasa sa se duca de rapa , unul dintre putinele astfel de Cluburi din Romania ! Rusine ! A fost aproape cat Ateneul? si voi ce faceti? … Daca nu as fi vazut articolul nici nu as fi stiut! Rusine! Degeaba arata numa crime si violuri la stiri , daca astfel de lucruri importante sunt uitate si parasite.Aceasta cladire caracterizeaza Romania exact asa cum este ea! O epava intre tari !

 5. Costin isi spune parerea:
  noiembrie 10th, 2011 at 8:00

  Sunt multe astfel de cladiri. dar asta pentru ca e intr-un oras micut ca Zarnestiul cu siguranta s-ar fi gasit fonduri sa o salveze si inca cred ca poate fi salvata !

  rusine primariei care a lasat-o sa ajunga in asemenea conditii

 6. Dragos isi spune parerea:
  februarie 6th, 2014 at 8:57

  Dupa principiul „Omul sfinteste locul”, aceasta institutie a fost pastorita multi ani de Dl. Stefan Toderas. A fost perioada in care clubul mustea de cultura si talent. Se organizau si doua spectacole in aceeasi zi. Aici am vazut, la vremea cand programele tv lipseau, toti marii artisti ai Romaniei, in reprezentatii de neuitat.
  Acum, dupa cate am inteles clubul este condus, din anii 90 de un fost lautar, ajuns si consilier local, deci mare om politic al Zarnestiul. Cand vom intelege sa ne apreciem Valorile vom incepe sa evoluam. Pana atunci vom ramane la stadiul de bipezi iubitori de manele. Pacat.

Lasa un comentariu