Europa își schimbă regulile – oportunități și provocări pentru România

Articol publicat de Sabin G. Munca - 12/12/11 at 03:12 pm

Summit-ul european de săptămâna trecută a adus într-adevăr schimbări de talie istorică, acordul la care au ajuns liderii europeni mergând în direcția creării unei regiuni mai coerente din punct de vedere fiscal. Intervenția organismelor comunitare în construcția politicilor fiscale naționale este un pas foarte important: o parte din suveranitatea națională este afectată în numele stabilității macroeconomice. Deficitele structurale, cele care țin seama de creșterea potențială, pe termen lung a PIB, și de situarea în cadrul ciclului economic, urmează să fie limitate la 0,5% din PIB. Într-o lume în care finanțarea devine tot mai dificilă, hotărârea ar asigura stabilizarea necesității de finanțare, fapt care constituie o decizie înțeleaptă pe termen lung. Pe termen mai scurt însă, efectul de frânare al economiei europene impus de măsurile de austeritate ar putea fi dureros. « Europa a ales o integrare mai puternică. În fața amenințării creșterii costurilor de împrumut care poate aduce în genunchi orice debitor, cea mai puternică economie a Europei-respectiv Germania- și-a impus punctul de vedere, imprimând calea austerității. Criza actuală nu este rezolvată cu aceste decizii ; rămâne- de exemplu- de stabilit cum vor fi alimentate rezervele FMI cu cateva sute de miliarde de Euro suplimentare, pentru că aproximativ 600 de miliarde Euro, noul nivel al resurselor sale, tot nu ar fi de ajuns. China, Japonia și alte state cu rezerve, în principal cele emergente, ar trebui să vina și ele cu contribuții masive pentru a stabiliza cu adevarat lucrurile», a arătatVictor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.

Din unele puncte de vedere România are o situație mai avantajoasă decât multe alte țări europene. Datoria publică se situează sub reperul de 60% din PIB, iar ajustările bugetare deja proiectate urmează – în scenariul optimist – să ne duca înspre un deficit de 1,9% din PIB în 2012. Umbrela UE deasupra bugetului ar urma să asigure, pentru toate țările care vor adera la noul tratat, o garanție a disciplinei bugetare, întrucât la urma urmei europenii vor putea interveni atunci când lucrurile scapă de sub control. « Din acest punct de vedere, summit-ul creeaza oportunități, încrederea transferată înspre Est putând fi benefică percepției investitorilor. Iar nivelul nostru de datorie publica este de aproximativ 40% din PIB, sensibil sub limita impusă. Exista însă și riscuri majore : în cazul unor derapaje, UE va putea interveni în politica fiscală, fapt care, în ciuda tuturor dezmințirilor, ar putea însemna intervenții în sistemul de taxe. Într-un caz aparent îndepartat (dar nu imposibil de imaginat, având în vedere perspectiva economiei globale), o sub-performanță accentuată la nivelul veniturilor publice ar duce la creșterea cotei de impozitare unice sau introducerea mai multor paliere de impozitare, fapt care ar constitui o lovitură grea pentru economie. Vestea bună este că dacă ne facem treaba cu seriozitate, nu supraestimăm veniturile și reducem risipa, vom evita acest pericol și vom beneficia de apartenența la un bloc mai stabil macroeconomic. În plus, politicile de investiții trebuie dirijate inteligent, altfel austeritatea ar fi in zadar », a precizat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA

X- Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj înfiinţată în Polonia, în anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizată şi monitorizată de instituţiile locale care reglementează pieţele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.

X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.

X- Trade Brokers acţionează ca intermediar pe Bursa din Varşovia şi ca formator de piaţă de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri) şi Opţiuni- având ca activ suport instrumente tranzacţionate pe toate continentele pe pieţele valutare (forex), monetare, de mărfuri şi, respectiv, de capital (acţiuni şi indici bursieri).

X-Trade Brokers tranzacţionează instrumente derivate pe piaţa extrabursieră, decontările tranzacţiilor efectuându-se direct între participanţii la piaţă (instituţii financiare, bănci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB deţine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie şi nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicaţiilor şi nici pentru deschiderea / închiderea poziţiilor. Clienţii au acces permanent la conturile de investiţii.

La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienţi care tranzacţionează lunar un volum ce depăşeşte 25 miliarde Euro (in marja).

Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.

Pe piaţa din România, X- Trade Brokers s-a lansat oficial în februarie 2009 şi este autorizatǎ de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.

Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).

Pentru mai multe informaţii va invitam sa vizitaţi www.xtb.ro

Mai multe articole despre X-Trade Bookers aici

Analiza Săptămânii este oferită de către X-Trade Brokers, cea mai mare casă de brokeraj din Europa Centrală şi de Est.

Știri Brașov – Noi vedem Brașovul altfel!

3 Responses to “Europa își schimbă regulile – oportunități și provocări pentru România”

 1. Europa isi schimba regulile–oportunitati si provocari pentru Romania : Regiunea Centru : Brasov Alba Mures Sibiu Covasna Harghita Fagaras Medias Csíkszereda isi spune parerea:
  decembrie 13th, 2011 at 9:28

  […] lung a PIB, și de situarea în cadrul ciclului economic, urmează să fie limitate la 0,5% din PIB.citeste toata stirea din stiribrasov.roRelated Posts:Romania-un scenariu in care finantarea de la Fond va fi mai greu accesibila (Sabin G. […]

 2. Jericho isi spune parerea:
  decembrie 15th, 2011 at 11:10

  Daca vom aplica regulile germane vom avea doar de castigat 🙂

 3. Europa isi schimba regulile–oportunitati si provocari pentru Romania :Regiunea Centru: Alege Capitala!Brasov Capitala regiunii centru, Sibiu capitala regiunii isi spune parerea:
  noiembrie 16th, 2013 at 0:35

  […] citeste toata stirea din stiribrasov.ro […]

Lasa un comentariu