Retete

Redactia Stiri Brasov a hotarat sa va aduca si retete altfel. Cu ce va provocam este sa le incercati si sa ne trimite-ti parerea pe mail la adresa contact@stiribrasov.ro

__________________________________________________________________________________________

Se numeşte cotlet, dar chiar dacă se prepară din cotlet de porc noi folosim piept de pui :). Este una din mâncărurile mele preferate. A ieşit tare bun. Este foarte uşor de preparat, foarte saţios şi foarte gustos. Reţeta este pentru 2, maxim 3 persoane.
Ingrediente:
  • o bucată de piept de pui cam de 400g (poate fi şi cotlet de porc, dezosat)
  • 6 cartofi nu foarte mari
  • 3 ouă
  • puţină făină
  • 1 smântână mică
  • 2 căţei de usturoi
  • caşcaval, după plac
  • condiment barbeque sau de pui
  • sare, piper

Preparare:

Se curăţă cartofii, se rad, se storc bine şi se pune puţin sare şi piper.
Carnea se spală şi se condimentează cu condiment barbeque sau condiment de pui.
Ouăle se bat şi se adaugă făină, aproximativ 3 linguri în aşa fel încât să nu rămână cocoloaşe.
Într-o tigaie mai mare, se pune puţin ulei, se aşează jumătate din cartofi, jumătate din oul bătut, peste se pune carnea după care se acoperă cu cealaltă jumătate de cartofi şi restul de ou bătut. Carnea se aşează în aşa fel încât să nu ajungă până pe margini penru a se putea unii straturile de cartofi.
Se pune pe aragaz la foc nu foarte mic până se rumenşte bine de tot pe ambele părţi.

image

image

Între timp, se curăţă usturoi, se pisează sau dacă nu aveţi cu ce atunci se taie mărunt. Se aşează peste smântână, se adaugă puţin ulei de măsline şi se amestecă bine. Caşcavalul se rade.
Când sunt gata cartofii, se scot pe farfurie, se pune sosul obţinut din smântână pe ei după care peste se aşează caşcavalul ras. Se poate servi cu salată asortată.

image

Poftă bună!

__________________________________________________________________________________________

image
în pită
la farfurie cu cartofi prăjiţi
image

Pot spune că este mâncarea mea preferată şi că un Gyros mai bun decât cel pe care îl fac grecii nu am mâncat în veci. În Ungaria, se serveşte în două moduri: în pită (lipie) sau la tavă (cu cartofi prăjiţi). Aici la noi, foarte mulţi pun şi în lipie cartofi prăjiţi. Acum depinde de fiecare, cum preferă.

Eu am primit de la sora mea acum un pachet de pită aşa că în ultimul timp am mâncat fără cartofi prăjiţi.
Am să vă scriu pentru două porţii reţeta.

image

Ingrediente:

  • 150-200 g piept de pui/curcan dezosat
  • condiment Gyros sau barbeque
  • condiment Tzatziki
  • 2 roşii
  • 3 castraveţi
  • ceapă verde
  • smântână
  • ketchup
  • ardei iute şi/sau Eros Pista
  • sos de usturoi
  • şi 6 cartofi…. dacă vreţi şi cartofi lângă
În general, fiecare care încearcă să facă aşa ceva o face altfel, ideea este să ai baza. Ce scriu eu aici este doar ce se pune în lipia gata făcută, cumpărată de la magazin.

Preparare:

Spălăm carnea bine, o tăiem feliuţe subţiri şi o dăm cu condiment Gyros sau barbeque.
O prăjim bine şi pe o parte şi pe alta într-o tigaie de teflon, fără să punem ulei.

image

Între timp, cât carnea e la prăjit, spălăm roşiile, curăţăm castraveţii, ceapa verde şi în cazul în care vreţi cartofi prăjiţi, curăţăm şi cartofii şi aceştia din urmă îi punem şi pe ei la prăjit. Restul legumelor se taie mărunt.

image

image

image

Pentru salate luăm două vase mai mici, eu folosesc vase pentru compot, într-un vas punem smântână, condiment Tzatziki (dacă aveţi), un castravete tăiat foarte mărunt şi puţin sos de usturoi şi amestecăm bine. Acesta va fi unul din sosuri. În celălalt vas punem ketchup, un ardei iute mărunţit şi/sau Eros Pista. Acesta va fi sosul iute.

image

image

Carnea după ce s-a prăjit trebuie tăiată foarte mărunt, cam în bucăţele de 2 cm.

image

Lipia se pune la cuptorul cu microunde pentru două minute, după care se taie un colţ şi se desparte.

image

Aşezarea în lipie se face în ordinea: carne, sosuri, legume, carne, sosuri, legume. Dacă vreţi la tavă, cu cartofi prăjiţi atunci ordinea va fi: cartofi prăjiţi, carne, sosuri, legume.

image

Poftă bună!

__________________________________________________________________________________________

DSCN2718
Este una din mancarurile mele preferate. Foarte usor de preparat, rapid si bun.

Ingrediente pentru aluat:

DSCN2720

  • 12 linguri de făină
  • 10 g margarina
  • 1 ou
  • 1 linguriţă sare
  • 12 linguri lapte
Ingrediente pentru umplutura:
  • legume congelate
  • 1 ceapa rosie
  • rosii
  • ciuperci
  • cascaval
  • 2 oua
  • faina
  • putin lapte
Preparare:

Ingredientele pentru aluat se pun într-un vas şi se frământă. Aluatul astfel obţinut se înfoliază şi se pune la frigider pentru o jumătate de oră. Între timp preparăm umplutura.
Se caleste ceapa, se adauga legumele congelate si ciupercile si se mai lasa 5 minute. Se bat ouale, se adauga faina cat sa nu ramana cocoloase, dupa care se subtiaza cu putin lapte.
Se intinde aluatul in forma rotunda, se aseaza peste legumele calite, compozitia din oua, rosiile taiate cubulete si cascavalul taiat felii. Se pune la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.

Poftă bună!
__________________________________________________________________________________________

Muschiuleţ a la Balvanyos

image

Este o mâncare tare gustoasă. Reţeta am învăţat-o de la televizor şi bineînţeles că are şi mici adaptări. image

Ingrediente:

  • 500 g muşchi file de porc
  • 5 felii de caşcaval
  • 5 felii de şuncă
  • 3 căţei usturoi
  • condiment

Preparare:

Se spală carnea bine şi se taie felii, dar nu până jos, să rămână unite, după care se condimentează după plac. Se curăţă usturoiul. În fiecare felie de carne se face o gaură şi se pune câte o bucăţică de usturoi. Caşcavalul se taie felii. Între fiecare bucată de carne se pune o felie de caşcaval şi una de şuncă după care se prinde cu două beţişoare, ca cele care se folosesc şi pentru frigărui. Se aşează în tavă, se toarnă puţin ulei peste el şi se mai poate pune şi câteva bucăţele de unt.
Se pune la cuptor, la foc mic, pentru aproximativ 1 oră. Se poate servi cu pireu de cartofi sau cartofi la cuptor şi salată. Foarte simplu de preparat şi foarte hrănitor.

image

Poftă bună!

__________________________________________________________________________________________

Bulgăraşi de cartofi

Este una din specialităţile mamei mele, de la ea am învăţat să fac această mâncare, defapt este cea mai bună garnitură după cartofii prăjiţi :). Ieri am făcut pentru prima oară şi vreau să zic au ieşit super. Se pot servi cu orice tip de carne, în special prăjită. Am mâncat cu chifteluţe.

image Ingrediente:

  • 3 cartofi mijlocii de persoană
  • sare
  • piper
  • boia
  • pătrunjel verde
  • ulei de măsline

Preparare:

Se spală cartofii şi se pun la fiert. Când au fiert se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoare. Într-o oală se toarnă puţin ulei, se adaugă cartofii raşi, se condimentează cu sare, piper, boia, după gust. Se pun pe foc mic pentru 5 minute şi se amestecă continu. La sfărşit se adaugă şi pătrunjelul.
Se ia o sită mică, cu o lingură se aşează în sită cartofii după care se întoarce pe farfurie. Astfel iese forma de bulgăre. Se pot orna cu roşii, castraveţi muraţi, ardei, gogoşar, în funcţie de imaginaţia fiecăruia. O garnitură simplă de preparat, estetică şi foarte gustoasă.

Poftă bună!

__________________________________________________________________________________________

Cremă de uns pe pâine 🙂

DSCN2366

Am dat numele ăsta, pentru că altceva nu mi-a venit în cap. Este o reţetă simplă, pentru o gustare de seară. Uşoară şi gustoasă, împreună cu o cană de ceai, va da serii un iz special.
Cantităţi la inrediente nu ştiu, pentru că am făcut după ochi.

DSCN2369

Ingrediente:

  • brânză de burduf
  • margarină (cantitativ jumătate cât brânza )
  • ceapă roşie
  • castravete murat
  • sare, piper
  • ardei iute(pentru ornat)

Preparare:

Se freacă brânza cu margarina şi se condimentează după gust. Se adaugă ceapa tăiată mărunt, şi castravetele murat. Se unge felia de pâine cu compoziţia obţinută şi se ornează cu ardeiul iute. Se serveşte cu ceai cald.

Poftă bună!

__________________________________________________________________________________________

Reteta zilei: Cus-Cus* cu sos de ciuperci(4 portii)

Se amesteca 250 g de Cus-cus Zebra in 3 linguri de ulei incins intr-o cratita atat timp cat capata o culoare maronie. Se toarna cca. 750 ml de apa peste cus-cusul „prajit”, se adauga vegeta(este foarte bun si cu „Secretul gustului”), piper dupa gust si se fierbe la foc moderat pana ce cus-cusul absoarbe apa.
Intre timp se prepara sosul: intr-o cratita se pune putin ulei la incins, peste care se adauga 1 ceapa tocata marunt si 250 g ciuperci(champignon) spalate, taiate(se poate si din conserva). Se calesc cca. 10 minute, amestecand din cand in cand, adaugandu-se vegeta, sare, pipe dupa gust si putina apa.
La sfarsit se adauga 150 g de smantana, se fierbe din nou, se trage de pe foc si se presara cu frunze de patrunjel tocat marunt. Se aseaza cus-cusul pe un platou, peste care se adauga sosul.

Prepararea a dureaza aprox. 40 min.

*cus-cus – paste fainoase sub forma de margelute, se gasesc in pungute de 200 sau 250 grame.

Redactia Stiri Brasov va ureaza: Pofta buna!

__________________________________________________________________________________________

Mucenicii de 9 martie

Ingrediente pentru aluatul din care se fac mucenicii:

  • 250 grame faina
  • 100-120 ml apa calduta(jumatate cana)
  • sare

In seara de 8 martie, se face coca din care se modeleaza mucenicii. Se fac snururi lungi si subtiri din coca, apoi se fac cerculete mici si apoi opturi. Mucenicii se lasa peste noapte la uscat, pe masa presarata cu faina. Peste mucenici se presara de asemenea faina.

In dimineatza de 9 martie, mucenicii se trec prin sita, pentru ca sa cada faina de pe ei, apoi se pun la fiert intr-o zeama preparata din urmatoarele ingrediente:

  • apa
  • sare(un varf de lingurita)
  • coaja de la o lamaie(rasa)
  • zahar(dupa gust)

Vom pune mucenicii in apa, numai dupa ce aceasta a dat in clocot. E important sa punem la fiert apa cu sarea. Dupa ce apa incepe sa fiarba, punem mucenicii. Eventual luam spuma care se formeaza inevitabil de la faina ramasa pe unii dintre mucenici. Dupa ce luam bine spuma, radem coaja de la o lamaie si abia dupa ce mucenicii incep sa fiarba adaugam zaharul.  Mucenicii sunt fierti atunci cand se ridica la suprafata. Se servesc cu miez de nuca si cu praf de scortisoara.
Info: Unii pun la fiert miezul de nuca si scortisoara, insa, zeama rezultata are un aspect mai putin estetic(devine maronie sau chiar mai inchisa la culoare).

Recomand ca nuca si scortisoara sa fie adaugate in farfurie, inainte de consumare.

Redactia Stiri Brasov va ureaza: Pofta buna!

__________________________________________________________________________________________

Stelute cu varza

Ingrediente necesare:

  • 200g stelute
  • o varza mica
  • 50g sunca
  • un catel de usturoi
  • sare
  • piper
  • cascaval ras

Se rumenesc usor, in 2-3 linguri de ulei, sunca tocata impreuna cu usturoiul; se adauga varza taiata fasii foarte subtiri.
Se amesteca, lasandu-se sa se inmoaie, se adauga putina sare si piper. Se fierb stelutele, se strecoara, se amesteca cu varza si se adauga putin cascaval ras.

Redactia Stiri Brasov va ureaza: Pofta buna!

__________________________________________________________________________________________

Trandafiraşi din Sugus


Avem o reţetă extrem de complicată, necesită ani întregi de cantonament în bucătărie şi o mulţime de ingrediente:
— bomboane Sugus.

Cum procedăm: Tăiem bomboanele în 4 sau în 2 (depinde cât de mari vrem petalele).

Pe urmă, punem o bucăţică ori într-o folie de celofan, ori cum am folosit eu, într-o pungă. Ajutându-ne de făcăleţ, începem să întindem bucăţelele încolo şi încoace.

Le punem pe farfurie, şi cu ajutorul unei scobitori începem să formăm trandafiraşii.

Începem cu petalele cele mai urâte, le rotim de-a jurul scobitorii să formeze un bobocel.Apoi, cu petalele mai făţoase, pe care le mai alungim, rotunjim în mână (se modelează uşor), formăm petale ori de-a lungul întregului bobocel, ori pe jumătatea bobocelului. Le mai dăm un ultim masaj şi gata. Am început timid, cu un trandafiraş firav pe care nici nu îndrăznesc să îl arăt decât de la depărtare. După aia, a început modelatul serios. Nu se compară cu minunăţiile de pe net, dar sunt la început. Promit să mă perfecţionez.

Şi pentru voi, un trandafir:

Reteta preluata integral de pe Idei De Femei

__________________________________________________________________________________________

Retete de weekend – Chiftelute

Chiftelute cu soia

Ingrediente:

  • o cana de soia granule sau boabe
  • 4-5 linguri de fulgi de ovaz
  • 2 cepe verzi(sau o ceapa uscata)
  • 2 legaturi de patrunjel
  • 4-5 catei de usturoi
  • 3 cartofi
  • 1 lingura de condimente

Mod de preparare:

Soia granule se spala, se stoarce bine, se rad cartofii, se storc, ceapa se toaca marunt, usturoiul  se zdrobeste si se amesteca cu celelalte ingrediente. Se mai poate adauga o lingura de susan. Se modeleaza chiftelutele si se coc in cuptor pe o tava unsa cu putin ulei.

Va uram pofta buna!

Chiftelute din tofu(5 portii)

Ingrediente necesare:

  • 300g tofu zdrobit
  • 2 cani orez integral fiert
  • 3/4 cana fulgi ovaz fin
  • 1/2 cana ardei verde taiat marunt
  • 1 + 1/2 cani ceapa taiata marunt
  • 1 lingurita pudra usturoi sau 2-3 catei de usturoi razuit
  • 1 lingura patrunjel verde taiat marunt
  • 3/4 lingurita busuioc uscat
  • 3/4 lingurita oregano
  • 1/2 lingurita sare
  • 2 linguri sos de soia din comert(optional)

Mod de preparare:

Se pun intr-un bol si se amesteca bine urmatoarele ingrediente: tofu, ardeiul, ceapa, usturoiul, busuiocul, oregano, patrunjelul, sarea si sosul de soia. Apoi se mai adauga orezul si fulgii de ovaz si fulgii de ovaz si se amesteca impreuna. Se formeaza chiftelute care se coc in tava unsa in prealabil cu putin ulei, la foc moderat timp de 20 minute pe o parte, apoi se intorc pe cealalta parte si se mai coc 10-15 minute.

Observatie: Daca nu aveti sos de soia, puteti adauga o jumatate de lingurita de boia de ardei dulce si inca putina sare, dupa gust.

Redactia Stiri Brasov va ureaza: Pofta buna!